Møbelsnekkeren i Melsomvik

Svend Arild Østli (født i 1977, Tønsberg) er andre generasjons snekker, med mer enn 20 års erfaring i faget. Både hans far og Svend Arild selv startet som trappesnekkere, men Svend Arild er veldig svak for å arbeide med møbler og møbeldesign.

Sven Arild Østli-møbelsnekkeren i Melsomvik

Han er oppvokst i Vestfold, landets minste fylke, men også det fylket med mest løvtre. I Vestfjorden, der verkstedet ligger, har det vært lagd vakkert trehåndtverk siden vikingtiden, og trolig før det. Kunnskapen som ligger til grunn for å velge ut og behandle tre har gått i arv.

– Allerede da jeg var liten var jeg helt klart opptatt av at det pappa holdt på med hadde noe eget ved seg. Ikke bare at det han drev med var håndverk, men også at han lagde noe som var varig. Han var veldig flink og dedikert, og inspirerte meg kraftig til å begynne på vegen mot snekkeryrket.

–  Jeg håper at det jeg lager omtrent kan holde til evig tid, og ikke bare være kortvarig lykke, noe som kan gå i arv fra generasjon til generasjon. Det jeg lager er håndverk som skal tåle tidens tann. Solide trematerialer i kombinasjon med stål, som tåler mye juling.

Svend Arild vil ha fram brytningen mellom årringene og strukturen i treet, som en kontrast mot det stilreine stålet. Metallunderstellene på bordene skal være solide og ikke ta for mye fokus. Fokuset skal ligge på treverket.

Bordplatene er satt sammen av håndplukkede planker som ikke nødvendigvis kommer fra samme tre.

– Jeg ser etter materialer som er tettvokste og fine, tre som har et fint, naturlig fargespill. Når du skal komponere en bordplate må plankene passe sammen og sikre et naturlig fargespill og overganger mellom årringene. Det er som å legge puslespill. Du må også bygge bordplaten opp slik at ikke spenningene i treet ødelegger platen på sikt. Det er fort gjort at den slår seg og blir skjev dersom det slurves i denne delen av arbeidet.

Vika snekkerverksted lager mye møbler i eik, bjørk, bøk, furu, gran, kirsebær og andre egnede treslag. Men det er et annet treslag som ligger hjerte hans nærmest.

– Asken er veldig spesiell. Det finnes lite av den andre steder i landet. Den er høyt skattet, helt tilbake fra vikingtida, og har en plass i norrøn mytologi. Yggdrasil, selve urtreet, var ei ask. Ask har veldig bra egenskaper. Det er både seigt og sterkt. Mye lysere og kanskje penere i veden enn eik, mener mange. Ask er staselige trær når de får bli gamle. Det er nok min favoritt.